Napsáno 11.03.2021

Suroviny

Produkt Dostupnost Cena Množství (ks)
Pistácie loupané 200g Pistácie loupané 200g Kód: 02.01.0033 Počet hvězdiček je 5 z 5 Pistácie vynikají vysokým obsahem vlákniny a jsou zdrojem bílkovin. Naše pistácie jsou loupané a nesolené pro zachování jejich přirozené… Skladem 6,82 € 
Mandle loupané 200g Mandle loupané 200g Kód: 02.01.0018 Počet hvězdiček je 5 z 5 Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky, vlákninu a zdrojem bílkovin. Blanšírované mandle jsou… Skladem 3,63 € 

JARO

Konečně jaro, které už nedočkavě klepe na dveře. V dřívějších dobách sloužila zima pouze k odpočinku pro půdu na další úrodu a březnem, prvním jarním měsícem začínal nový rok (z pohledu farmářů). 

Jaro je tu, noci jsou kratší, dny se prodlužují, vzduch je svěží a čistý a vypadá to, že všichni mají lepší náladu. Přichází změna ročního období a s ní i čas, aby všechno znovu ožilo a dostalo tu správnou barvu.   

BŘEZEN

Příroda se pomalu, ale jistě probouzí ze zimního spánku, rostlinám začínají vyrážet pupeny ze zamrzlé země, stromy plodí první zelené lístky a může se zdát, že březen nám přinese velkou spoustu sezónních potravin. Bohužel tomu tak stále ještě není, jelikož se nacházíme v mírném podnebném pásmu a březen je u nás stále chladných měsícem s občasným sněžením a se sezónními potravinami na tom nejsme tak bohatě jako jižnější země. Ovšem i tak nám březen přinese zajímavé kousky.

Mezi březnové speciality patří:

batáty 
  • stále oblíbenější sladké brambory nám přináší velké množství vitamínů a minerálních látek, nejvíce obsahují vitamínu A, a díky vitamínu C a E mají příznivé účinky na oči, dále obsahují draslík, který snižuje hladinu krevního tlaku a rizika kardiovaskulárních onemocnění
nové brambory
čekanka
květák 
řeřicha
  • dodá jídlu ten správný šmrnc a můžeme si ji zachovat i na zbytek roku  
  • navíc je opravdu jednoduché si ji nechat vyklíčit i u nás doma, trvá to pouhých pět dní a můžeme sklízet krásnou čerstvou úrodu  
čerstvý špenát
  • špenátu si ceníme pro obrovskou škálu využití (přílohy, slané náplně, saláty, smoothii) a pro velké množství zdraví prospěšných látek – špenát je bohatý na vitamíny skupiny B, vitamín C, kyselinu listovou, jód, železo a fosfor

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA s KRUTONKY

  • 4 porce/doba přípravy 25 minut/lze připravit ve verzi vegan 
  • 1 ks cibule 
  • 1 stroužek česnek 
  • 300 g baby špenát 
  • 500 ml zeleninový vývar
  • 70 ml mléko (vegan verze rostlinné mléko)
  • sůl + pepř + olivový olej + smetana na ozdobu (rostlinná smetana)
  • Ve větším hrnci necháme na olivovém oleji zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na plátky nakrájený česnek, špenát a lehce promícháme. Jakmile se nám špenát zatáhne, zalijeme směs vývarem, přidáme mléko a provaříme cca 15 minut.
  • Mezitím si připravíme krutonky: 2 tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. V misce promícháme 2 PL olivového oleje, nasekané bylinky (petržel, pažitka, bazalka, tymián) sůl, pepř a touto směsí zakapeme kostičky. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 15 minut.
  • Nakonec polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, ozdobíme smetanou, opečenými bylinkovými krutonky, popřípadě lístky čerstvého baby špenátu. 
medvědí česnek
  • má svou typickou vůni, chutí připomíná pažitku a česnek, ovšem nepálí a nenadýmá
  • ne nadarmo se mu říká „lesní antibiotikum“ a kromě toho působí i jako antioxidant  
  • sbírají se jeho listy a nejčastěji slouží k přípravě pesta nebo se přidává do salátů či pomazánek

Právě v březnu je ten správný čas na „očistu“ těla i domu, kdybychom měli odlehčit naši stravu a vyklidit spíže a sklepy od zbytků zásob z předešlé zimy. A zároveň je ten nejlepší čas pro vysetí mnoha druhů zeleniny, které budeme postupně během roku sbírat a konzumovat, až přijde jejich čas. Vezmeme je hezky podle abecedy, abychom na někoho nezapomněli. Co tedy můžeme v březnu zasít, např. cibuli, česnek, hrášek, kedlubny, kopr, polníček, mák, mrkev, pastinák, pažitku, petržel, ředkvičky, salát, šalotku, (jarní) špenát a rukolu.

V prvním březnovém týdnu je vhodné zasít také semena paprik a brokolice pro předpěstování sazenic. Stejně tak musíme udělat do poloviny měsíce i se semínky pro předpěstování rajčat a melounů. Pokud máme pařeniště můžeme za dobrého počasí zasít i karotku, bazalku a předpěstovaný ranný salát. V druhé polovině března začneme pěstovat zeleninu i na venkovních záhonech přesněji mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, ranný salát, hrách a kopr. Klíčící rostlinky ochráníme před mrazem a hmyzem bílou netkanou textilií.    

A abychom nezůstali jen u zeleniny, zkusíme se podívat do spíže, kde téměř vždy najdeme nějaké zapomenuté poklady a možná objevíme zásoby nevyužitých lokálních luštěnin a obilovin, ze kterých se dá v kuchyni čarovat.

Prvně se podíváme na luštěniny. Patří mezi významné zdroje rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, kyseliny listové, a z minerálních látek zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa a zinku. Jsou jedním z důležitých zdrojů vlákniny v naší stravě, a především neobsahují téměř žádné tuky. Mezi nejběžnější a zároveň české patří fazole, jak ty bílé, tak ty červené, čočka, česká je především ta hnědá a hrách, který pochází z České republiky téměř vždy. U luštěnin je důležitá především správná kuchyňská úprava, která spočívá s prvotním namočení. Poté se slijí, dají do čerstvé studené vody a uvaří doměkka. Dále už se fantazii meze nekladou, luštěniny mají obrovskou škálu využití od kaší, polévek, omáček, k zahuštění, do předkrmů, sladkých jídel, salátů i pomazánek. 

Já osobně miluji luštěninové pomazánky. Nejvíce mě na nich baví jejich variabilita. Jako základ můžeme použít jakýkoli druh luštěniny (čočka, hrách, fazole, cizrna), který doplníme o kvalitní rostlinný olej (řepkový, olivový, vlašský), přidáme naší oblíbenou kořenovou zeleninu (mrkev, řepa, česnek, cibule), přihodíme čerstvé/sušené bylinky (bazalka, petržel) a dochutíme, tím, co máme rádi (tahini pasta, tamari, sůl, pepř, citronová šťáva, koření – kurkuma, kari). Fantazii se meze nekladou.

Připravila jsem si pro Vás výživnou, chuťově skvělou, a především velmi jednoduchou pomazánku z červené čočky s nádechem Indie. Červená čočka má velkou spoustu benefitů – žádné pracné namáčení a zdlouhavé vaření, červené čočce stačí pouze 15 minut a je krásně měkká, obsahuje velké množství bílkovin, které se rovná např. kuřecím prsům, což znamená, že je skvělým zdrojem bílkovin, a především je plná zdraví prospěšných vitamínů a minerálních látek. 

POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ČOČKY

  • 1 dávka = 4 porce/doba přípravy 15 až 20 minut.
  • 1 ks mrkev (cca 100 g)
  • 70 g červená čočka
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česnek
  • kurkuma/chilli (dle chuti)
  • sůl + pepř + olej

Na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a restujeme dozlatova. Poté přidáme na plátečky nakrájený česnek, nahrubo nastrouhanou mrkev a restujeme na mírném stupni do změknutí mrkve cca 5 minut. Nakonec přisypeme červenou čočku, mírně podlijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme kurkumu. Milovníci pálivého jídla můžou přidat i chilli papričku. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Nakonec vše přendáme do misky a rozmixujeme tyčovým mixérem do požadované konzistence. Dochutíme solí, můžeme přidat i tahini pastu a podáváme na čerstvém kváskovém chlebu od místního pekaře posypané slunečnicovými semínky. 

Druhou skupinou spížových „super potravin“ jsou obiloviny, které nám přináší ještě větší množství využití než jejich luštěninové kolegyně. Obiloviny nebo též zvané cereálie tvoří podstatnou část naší stravy. Ceníme si je především pro obsah vitamínů skupiny B, pro minerální látky, zejména fosfor, draslík či hořčík a pro vysoký obsah vlákniny. Můžeme je rozdělit na klasické obiloviny a výrobky z nich, tj. pšenice (bulgur = lámaná pšenice, kuskus = zpracovaná pšenice do malých kuliček), žito, ječmen, oves, kukuřice, proso či rýže a na tzv. pseudoobiloviny, které neobsahují lepek, tj. pohanka, amarant nebo quinoa. Obiloviny můžeme připravit snad na všechny způsoby od vaření, přes pečení až po smažení. Nejčastěji připravujeme a konzumujeme obiloviny v podobě pečiva a jako přílohy k hlavnímu jídlu (rýže, těstoviny), ovšem dají se z nich připravit úžasné dobroty, které nás nikdy nepřestanou bavit. 

Kaše, není nic lepšího než začít den doma připravenou, výživnou kaší. Ať už je jedná o horkou kaši nebo o tzv. overnight oats (vločky namočené přes noc v tekutině), určitě nesáhneme vedle. Základ může tvořit téměř každá obilovina – oves, kukuřice, pohanka, jáhly, rýže, krupička. Na ozdobu použijeme čerstvé ovoce, v současné době se bude jednat především o jablka nebo o mražené či kompotované ovoce dle chuti. Nakonec přidáme oříšky, sušené ovoce, javorový sirup, skořici, kakao, čokoládu nebo třeba semínka.

A co takhle dát si po ránu kvalitní, domácí Müsli, zalité oblíbeným mlékem, bez zbytečných přídatných látek. Můžeme si vyrobit buď klasické sypané müsli nebo stále oblíbenější granolu. Společně si připravíme obě varianty a pak už záleží jen na Vás, které se stane Vaším favoritem.

Čokoládové müsli klasika, která potěší všechny mlsaly. Čokoládou nabité müsli skvěle nastartuje náš den a naplní nás pozitivní energií. Na přípravu 500 g müsli budeme potřebovat: 225 g jemné ovesné vločky + 100 g nasekané mandle + 50 g kukuřičné cornflakes + 10 g neslazené holandské kakao + 15 g kokosový cukr+ 30 g kokosové chipsy kakao + 40 g hořká čokoláda + 20 g hořká strouhaná čokoláda + 1 ČL skořice + špetka soli. Ovesné vločky, nasekané mandle a cornflakes smícháme ve větší míse. V menší misce promícháme kakao s kokosovým cukrem, skořicí a solí. Obsah menší misky přesypeme do větší, vše společně zamícháme, a nakonec přidáme kokosové chipsy, nahrubo nasekanou čokoládu a najemno nastrouhanou hořkou čokoládu. Směs dáme do dobře uzavíratelných sklenic a spotřebujeme během několika týdnů. 

Granola s malinami, pistáciemi a bílou čokoládou. Bílá čokoláda a pistácie, legendární kombinace, která spolu úžasně ladí a společně s lyofilizovanými malinami přinese nevšední chuťový zážitek. Na přípravu 600 g müsli budeme potřebovat: 250 g směs 5 zrnných vloček (rýžové, kukuřičné, žitné, pšeničné, pohankové) + 75 g jemné ovesné vločky + 35 g pšeničné otruby + 50 g tekutý med + 50 g kokosový olej + 60 g nepražené, nesolené, loupané pistácie + 25 g lyofilizované maliny + 50 g bílá čokoláda. Horkovzdušnou troubu rozehřejeme na 180 °C. Do velké mísy nasypeme směs 5 zrnných vloček (můžeme koupit již hotovou nebo si udělat domácí), přidáme ovesné vločky, otruby a promícháme. Med a kokosový olej společně rozehřejeme do tekutého stavu, směs nalijeme na vločky, promícháme, nakonec přidáme pistácie. Směs rovnoměrně rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a lehce přimáčkneme. Pečeme přibližně 15 minut dozlatova. Plech vyndáme, necháme úplně vychladnout, nalámeme na kousky a až poté opatrně vmícháme maliny a bílou čokoládu. Granolu nasypeme do sklenice a spotřebujeme během několika týdnů.

Poslední uvedenou a zároveň mou nejoblíbenější úpravou obilovin jsou jednoznačně těsta

Těsta můžeme rozdělit na:

  • litá, ze kterých vytvoříme úžasné slané/sladké palačinky, lívance, vafle, lívance,

  • piškotová na přípravu nadýchaných koláčů, dortů,

  • křehká, ze kterých vykouzlíme sladké i slané quiche,

  • listová pro pečení slaných/sladkých závinů, štrúdlů,

  • nebo např. těsta kynutá, která skvěle poslouží pro přípravu buchet, koláčů, ale i domácího pečiva či chleba.  

Znáte ten příjemný pocit, když přijdete unavení z práce a celý byt voní jako čerstvě upečený chléb? Že ne nezoufejte, podpořme malé pekaře, ze svého nejbližšího okolí, kteří pečou všechno pečivo s láskou, prodávají vždy čerstvé a my nemusíme kupovat tvrdé rohlíky ze supermarketu.  

A zkrátka nepřijdou ani milovníci masa, kteří si nejvíce pochutnají na kvalitním hovězím mase, jež je v březnu ze všech druhů nejkvalitnější díky předcházející zimě, kdy jsou zvířata na statku velmi dobře krmena. A pokud ještě nemáte svého oblíbeného farmáře (řezníka), zkuste si se svém okolí nějakého najít, pomoci Vám může adresář farmářů https://www.adresarfarmaru.cz/ Podpoříme tím domácí chovy, malé české zemědělce, objevíme krásy kvalitních potravin, a především nebudeme podporovat prodej masa v supermarketech z velkochovů.

"love nature, love yourself"

Eli Svobodová

Ahojky, jmenuji se Eliška Svobodová, je mi 20 let a jsem studentkou prvního ročníku vysoké školy zdravotnické přesněji oboru nutriční specialista.
I přesto, že studuji tento obor teprve první rok, zdravé stravování a celkově zdravý životní styl je pro mě posláním již více než 7 let, kdy jsem poprvé přičuchla ke cvičení jógy. Naprosto jsem se zamilovala do její filosofie, stala se vegetariánkou a začala na život nahlížet jinak (lépe.)
Jóga se stala mým životním průvodcem a není den, který bych začínala bez pozdravu slunci. Zároveň jsem milovníkem sladkého jídla, které mě přivedlo k pečení a vymýšlení zdravých, ale především lahodných receptů, na které nedám dopustit. Nejčastěji mě najdete v kuchyni u vyhřáté trouby nebo na mé jóga-matce. Miluji vůni skořice a čerstvě otevřenou sklenici ořechového másla.

Více článků autora