Napsáno 01.01.2019

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Himalayan Black Salt Coarse 500g Himalayan Black Salt Coarse 500g Code: 02.11.0008 Rating value is 5 of 5 Black salt from the foothills of the Himalayas comes from Pakistani volcanic deposits. Its black, sometimes pinkish colour is due to the… In stock 1,51 € 
Himalayan Pink Salt Coarse 200g Himalayan Pink Salt Coarse 200g Code: 02.11.0010 Rating value is 5 of 5 Himalayan salt comes from the Punjab province of Pakistan and offers a natural substance of unique salt crystals. These are also in a state… In stock 0,94 € 
Himalayan Pink Salt Coarse 500g Himalayan Pink Salt Coarse 500g Code: 02.11.0011 Rating value is 5 of 5 Himalayan salt comes from the Punjab province of Pakistan and offers a natural substance of unique salt crystals, guaranteeing absolute… In stock 1,18 € 
Himalayan Pink Salt Fine 500g Himalayan Pink Salt Fine 500g Code: 02.11.0002 Rating value is 5 of 5 Himalayan salt comes from the Punjab province of Pakistan and offers a natural alternative to conventional refined salts. Pink salt, or… In stock 1,18 € 
Himalayan Pink Salt Fine 200g Himalayan Pink Salt Fine 200g Code: 02.11.0001 Rating value is 5 of 5 Himalayan salt comes from the Punjab province of Pakistan and offers a natural alternative to conventional refined salts. Pink salt, or… In stock 0,94 € 

Moderní doba nám přinesla velký přísun lahůdek a chuťových zážitků, ovšem mnohá z nich obsahují tzv. „bílé jedy“. Už jste o nich slyšeli? Ve skutečnosti je dobře známe a většina z nás je denně konzumuje. Vypadají neškodně, mají různé podoby a chutnají opravdu skvěle. Bohužel to nevypovídá nic o jejich vlivu na naše zdraví. 

Co jsou "bílé jedy"
Vliv přemíry solení
Jak solit
Zdravá náhrada

Představme si náš jídelníček. Jestliže obsahuje kravského mléko a produkty z něj, pečivo, např. kupované snídaňové kaše a uzeniny, tak vězte, že denně konzumujete velké množství celé skupiny „bílých jedů“, které nám přinesla moderní doba. Přemíra všech možných lahůdek a chutí je bohužel všechny obsahují. Pojďme se s nimi seznámit blíže. Do skupiny „bílých jedů“ patří kravské mléko a produkty z něj, bílá mouka, bílý cukr a sůl.

Už od dětství víme, že „sůl je nad zlato“. Ano, to může být pravda, ale právě proto bychom měli s tak důležitou surovinou umět zacházet a vybírat opravdu jen tu nejlepší. Podíváme se na ni z více stran.

 Pro chemiky sůl znamená běžný chlorid sodný (NaCl), ale pro naše tělo je potřebný pouze chlor pro tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Sodík je zde naprosto zbytečný. Proto nejvhodnějších je mořská sůl, případně růžová himalájská sůl, které obsahují i další minerály.

Samozřejmě další důležitou podmínkou zdravého užívání soli je její kvantita. Obecně se solí dnes nijak nešetří, právě naopak – i v některých restauracích záměrně dostanete slanější pokrm, abyste poté měli žízeň a utratili více peněz. Dochází k tomu, že máme poněkud otupělé chuťové buňky a tak sami mnohdy solíme víc než je potřeba.

A to také už víme, že nadmíra soli škodí a způsobuje různé zdravotní problémy:

  • oslabuje ledviny, cévní systém a podílí se na vzniku vysokého krevního tlaku
  • zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny
  • zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémů (brání vylučování močoviny)
  • způsobuje vysoušení pokožky, vrásčitost a dokonce i bílé vlasy (poškozené játra a sklerotické ledviny)

 
JAK SE SOLÍ SPRÁVNĚ ZACHÁZET?
Je nutné sůl tzv. zabudovávat do potravin. To znamená, že sůl dáváme vždy na začátek vaření, aby měla možnost se napojit na potraviny. Tak přestává být škodlivou a dostaneme ji do těla spolu s celým minerálním spektrem. Nebezpečná je sůl nezabudovaná, tedy dosolování hotových pokrmů nebo sůl na tyčinkách, křupkách či osolený chléb s máslem. Tato sůl jde přímo do těla, kde se potřebuje na něco navázat. Nejčastěji to jsou různé hlenové látky, ze kterých pak ale vznikají usazeniny a ty tělo neumí vyloučit. Poté se objevují kameny v orgánech nebo zatvrdliny v cévách.

Takže si to shrňme:

1) Vhodná je sůl mořská nebo himalájská.

2) Obecně platí méně solit, ale hlavně používat na začátku vaření.

3) Vyhýbat se přisolovaným hotovým pokrmům.

4) Vyhýbat se nezabudované soli – křupky, tyčinky apod.

Ale co když dostaneme jídlo, které opravdu potřebujeme dosolit? Existují dochucovadla, která jsou zdravá a která již mají zabudovanou sůl, takže našemu tělu nijak neublíží.

Jde o sójovou omáčku, umeocet, miso pasta, vinný nebo jablečný ocet nebo gomaiso. Pojďme se s nimi trochu blíže seznámit. Mohou znít exoticky, ale vůbec se toho nemusíte obávat. Jsou to již mnoho let vyzkoušené, chutné, zdravé a účinné dochucovadla. 

1. Sójová omáčka

Vybírejte jen kvalitní sójovou omáčku, tedy Shoyu nebo Tamari. Chuťový efekt vzniká fermentací sóji, obilí a soli, obsahuje minerály, enzymy a vitamíny – vitamín B12.

2. Umeocet

Vzniká jako lák při kvašení švestiček umeboshi, má léčivé a detoxikační účinky.

3. Miso pasta

Je fermentovaná sója s obilovinou a solí, podobně jako sójová omáčka. Obsahuje kompletní spektrum aminokyselin, minerály, vitamíny, enzymy, které umí optimálně nastartovat naše zažívání. Vyzkoušejte např. polévku s miso pastou jako skvělý začátek dne.

4. Ocet jablečný nebo vinný

Hlídejte si proces výroby – tedy musí být vyroben zkvašením a zoctovatěním ovoce (ne dochucený běžný ocet z brambor). Kyselá chuť je pro nás také velmi potřebná a nezastupitelná při dochucování salátů.

5. Gomasio

Jde o sůl obalenou tukem z olejnatého semínka (lze připravit i doma).

"love nature, love yourself"