Napsáno 05.04.2022

Co se dozvíte?

Již první obyvatelé Ameriky Májové a Aztékové znali a používali při svých rituálech čokoládu a byl to pro ně nápoj bohů, který se v té době vyvažoval zlatem. Kdo by nemiloval kvalitní čokoládu? Čokoláda funguje jako droga a stimuluje v lidském mozku tvorbu dopaminu a s ním spojené centrum odměny. Dopamin je hormon, který nám slouží k dosahování cílů, motivuje nás pokračovat dál, ale na druhou stranu je také zodpovědný za to, že můžeme lehce sklouznout k závislosti. Jaké má čokoláda benefity pro naše zdraví? A jak poznáme kvalitní čokoládu od té méně kvalitní? Je procento kakaa opravdu rozhodující faktor? To vše se dočtete na našem blogu v novém článku od nutriční poradkyně @zdrave_s_lucou.

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
CHOCS Raspberries in 70% Dark Chocolate  90g CHOCS Raspberries in 70% Dark Chocolate 90g Code: 02.17.0199 Rating value is 5 of 5 Gift tip Crunchy raspberries covered with premium 70% dark chocolate sweetened only with panela. The perfect combination of flavours. After the… In stock 6,33 € 
CHOCS Raspberries in 33% White Chocolate 100g CHOCS Raspberries in 33% White Chocolate 100g Code: 02.17.0202 Rating value is 0 of 5 Gift tip První pomoc, když vás honí mlsná. Dokonalé spojení sametově jemné bílé čokolády v BIO kvalitě se šťavnatými malinami. Čokoládové kombo,… In stock 6,49 € 
CHOCS Strawberries Slices in 33% White Chocolate 80g CHOCS Strawberries Slices in 33% White Chocolate 80g Code: 02.17.0203 Rating value is 0 of 5 Gift tip Crunchy strawberries covered with premium 33% organic white chocolate . The perfect combination of flavours. After the first crunch, you… In stock 6,08 € 
CHOCS Piña Colada 130g CHOCS Piña Colada 130g Code: 02.17.0204 Rating value is 0 of 5 Gift tip We love coconut and because we like to experiment, we have a special edition of CHOCS inspired by the summer drink Piña Colada. Get to know… Sold out 5,26 € 
CHOCS Bananas in 70% Dark Chocolate 110g CHOCS Bananas in 70% Dark Chocolate 110g Code: 02.17.0201 Rating value is 0 of 5 Gift tip Crunchy bananas covered with real chocolate in organic quality. CHOCS do not contain anything that does not belong in real chocolate sweets… In stock 6,49 € 
CHOCS Sour Cherries in 70% Dark Chocolate 100g CHOCS Sour Cherries in 70% Dark Chocolate 100g Code: 02.17.0200 Rating value is 5 of 5 Gift tip Juicy sour cherries covered with dark 70% chocolate sweetened only with unrefined cane sugar are an irresistible chocolate delicacy. You… In stock 6,49 € 
Organic Hot Chocolate 125g Organic Hot Chocolate 125g Code: 02.12.0058 Rating value is 5 of 5 NATU Hot Chocolate is a blend to make the most chocolatey hot chocolate. It contains only pure 70% chocolate, which is made from organic… In stock 6,49 € 

Vliv čokolády na zdraví.

Čokoláda nejen že dobře chutná, ale kakaový bob se právem řadí mezi superpotraviny, obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek, zejména flavonoidů, které působí příznivě na tlak a kardiovaskulární systém. Dále je zdrojem vitamínů (např. B1 a B2), minerálů (hořčík a fosfor), vlákniny, esenciálních mastných kyselin a také je to velmi účinný antioxidant, který je osmkrát silnější než třeba bíle víno. 

Četné vědecké studie ukázaly, že čokoláda má příznivý vliv i na náš mozek, příznivě podporuje poznávací schopnosti, stimuluje paměť. Jedna švédská studie prokázala, že týdenní konzumace 50 gramů čokolády u žen o 15 procent snižuje riziko mozkové příhody. Náš mozek dále uvolňuje látku fenylethylamin, zlepšující koncentraci a odbourávající stres.

Hormonální koktejl

Kakao obsahuje také teobromin a kofein, které známe rovněž z čaje a kávy. Na základě toho si logicky vyvodíme, že tyto alkaloidy náš organismus aktivizují. Obě složky stimulují produkci hormonů štěstí. Kromě toho vytváří naše tělo z aminokyseliny tryptofan známý hormon štěstí serotonin. A aby těch hormonů nebylo málo, tak díky pocitu sytosti po snězení čokolády se v mozku spustí produkce dopaminu a centrum odměny je tak ve svém živlu 😊 Dopamin nás také motivuje k dosažení cílů a je tak trochu návykový, proto se oblíbené čokolády nechceme vzdát.  

Není čokoláda jako čokoláda

Určitě už jste z vlastních bohatých zkušeností poznali, že druh a kvalita čokolád se velmi liší. Obzvlášť ve frekventovaných obdobích, jako jsou například blížící se Velikonoce, můžeme v obchodech narazit na celou řadu různých „čokoládových“ pochoutek, které mají k pravé čokoládě poměrně daleko.

1. Cena

Jak to tak často bývá, v potravinářském průmyslu bohužel stále hraje rozhodující prim cena produktů. Proto i ty levnější varianty čokolád odpovídají kvalitě. Kakaové boby pro velkoprůmyslovou výrobu se většinou nakupují na burze. Surovinou je téměř výhradně kakao, které se pěstuje ve velkém, je méně aromatické a méně chutné. Naproti tomu kvalitní kakaové boby jsou opečovávány na farmách s přihlédnutím k šetrným technologických postupům. Pokud chcete kvalitní tabulku čokolády, pod 80 Kč ji neseženete.

2. Procento kakaa

Čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější – jeden z největších čokoládových mýtů. Procenta totiž nemusí znamenat objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla, tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Navíc přidáváním kakaového másla se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější.

3. Složení

Příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí u jakýchkoliv potravin o ne zrovna velké kvalitě. V případě čokolády tomu je stejně. Pokud uvidíte delší seznam, jedná se o průmyslové a nešetrné zpracování.

Přítomnost velkého množství cukru nebo přidáním dalšího kakaového másla či dochucovadel, aromat a stabilizátorů vynahrazují nevalnou kvalitu bobů. 

Kvalitní čokoláda se obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci. Lecitin se přidává ke změně textury nebo viskozity čokolády, aby se mohla vyrábět rychleji. 

4. Výroba

Boby se musí přebrat a poté upražit. Ve velkoprůmyslové výrobě se boby rychle upraží na vysokou teploty, poté ne vždy šetrně podrtí a zbaví slupky. Naproti tomu u ručně vyráběné čokolády je pražení proces, který určujeme výslednou chuť, proto se praží při nižších teplotách a delší čas.

Po upražení se boby melou. Průmyslová čokoláda je během několika desítek minut rozdrcena a pomocí lisu se odděluje kakaové máslo a kakaová hmota a následně se obojí chemickou cestou alkalizuje, aby se čokoláda zbavila nežádoucích chutí jako je kyselost a zemitost. 

V řemeslné výrobě se čokoláda mele společně s kakaovým máslem. Doba mletí se pohybuje od 24 do 70 hod a během této doby se z čokolády vymele nežádoucí kyselá a zemitá chuť. Chuť čokolády se neustále vyvíjí, a to i v hotové tabulce čokolády, proto právě průmysl přidává do čokolády emulgátory. U řemeslné výroby je každá várka čokolády unikátní a nikdy nejsou 2 várky úplně stejné.

5. Původ 

U kvalitní čokolády jste schopni podle chuti rozpoznat její původ. Jinak chutná čokoláda vyrobená z bobů z Madagaskaru, jinak z Hondurasu, Vietnamu nebo Ekvádoru. My používáme kvalitní čokoládu z regionu Santo Domingo De Los Tsachilas v Ekvádoru, kde se uprostřed kopců rozprostírá rodinná farma Cedeño Aguilar. Farma je známá svým vysoce kvalitním kakaem Arriba Nacional. Plantáž je také průkopníkem ve svých technologických řešeních, která nabízí výjimečné kakao s tóny zralého ovoce a banánů.

"love nature, love yourself"