Napsáno 01.01.2019

Co budete potřebovat?

600 g dýně hokkaido
100 g cibule
lžičku himalájské soli
10 g másla GHÍ
¾ l - 1 l vody/ zeleninového vývaru
dle potřeby:
dýňová semínka
dýňový olej
čerstvé bylinky
rostlinná smetana

Suroviny

Product Availability Price Quantity (pc)
Pumpkin Seeds 200 g Pumpkin Seeds 200 g Code: 02.01.0045 Rating value is 5 of 5 Pumpkin seeds are obtained from the gourd, which is native to Central America. It is one of the oldest crops cultivated by man. The seeds… In stock 2,45 € 

Se začátkem podzimu nás vždy zavalí obrovské množství zeleniny. Jedním z neoblíbenějších druhů zůstává oprávněně úžasná dýně hokkaido, která vyniká obsahem betakarotenu, vitamínů skupiny B, vápníku, železa a značným množstvím draslíku. Karotenoidy se nevstřebají a tělo nedokáže využít jejich účinek bez přítomnosti tuků, proto doporučujeme dýňovou polévku dochutit semínky a lžící dýňového oleje. Dalším obsaženým karotenoidem je beta – kryptoxantin, který snižuje riziko rakoviny plic! Polévka napomáhá při zbavování se toxinů z těla, podporuje žaludek a slinivku břišní. Zahřeje a skvěle chutná!

Na másle Ghí osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a nakrájenou neoloupanou dýni a zhruba 5 minut restujeme a osolíme. Poté zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vaříme asi 15 min. Rozmixujeme dohladka ručním mixérem a dle potřeby přidáme vodu, případně ještě dosolíme.

Při podávání posypeme pražených dýňových semínek, pokapeme dýňovým olejem nebo rostlinnou smetanou a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Pražená dýňová semínka můžeme připravit jednoduše na rozpálené pánvi bez přidání oleje. Za stálého míchání na mírném ohni čekáme až se semínka prohřejí a začnou pukat, poté ještě asi minutku mícháme a hned odstavíme z ohně. Takto připravená semínka se hodí nejen do dýňové polévky, ale můžete je použít třeba do salátů či k dochucení jakéhokoliv teplého či studeného pokrmu. 

"love nature, love yourself"