Těsto je z celozrnné špaldové mouky, přesto je krásně nadýchané. Slazený je pouze troškou medu a kokosového cukru (klidně dejte o maličko víc), jinak v něm dominuje sladkost dýně a skořice. Kokosový cukr je zdravější alternativou k běžnému bílému cukru, oproti kterému má mnohem nižší glykemický index, kolem 35. Pokud jste ho při pečení ještě nezkoušeli použít, určitě doporučuji zařadit mezi jiná sladidla a sirupy.
Nejlíp chutná chlebíček s hrnkem teplého kakaa nebo namazaný silnou vrstvou arašídového másla, a to vše pod huňatou dekou s oblíbenou knížkou v ruce.
Dýňové pyré získáme rozmixování dýně, kterou jsme předem upekli nebo uvařili.
Nejprve si v jedné míse smícháme tekuté ingredience. Vejce vyšleháme s kokosovým cukrem, poté přidáme olej, med, dýňové pyré a mléko a důkladně promícháme. Do této tekuté směsi zlehka vmícháme suché ingredience, tzn. mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí, kurkumou a špetkou soli. Těsto by mělo být o něco hustší než například na bábovku, záleží na velikosti vajec, které použijete. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přidejte ještě trošku mouky, pokud by se vám naopak zdálo příliš husté, přilijte trošku mléka. Na závěr do hladkého těsta přidáme dýňová semínka a hrubě posekané lískové ořechy a už jen lehce promícháme.
Formu na chlebíček vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Vlijeme do ní těsto, urovnáme ho a vršek bohatě posypeme dýňovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 35 – 40 minut.
"love nature, love yourself"