Luxusní dýňová polévka
Co budete potřebovat?
600 g dýně hokkaido100 g cibule
lžičku himalájské soli
10 g másla GHÍ
¾ l - 1 l vody/ zeleninového vývaru
dle potřeby:
dýňová semínka
dýňový olej
čerstvé bylinky
rostlinná smetana
Suroviny
Produkt | Dostupnost | Cena | Množství (ks) | ||
---|---|---|---|---|---|
Dýně semínka 200 g Kód: 02.01.0045 Dýňová semínka se získávají z tykve obecné, která pochází ze Střední Ameriky. Jedná se o jednu z nejstarších kulturních plodin pěstovaných… | Vyprodáno | 60 Kč |
Se začátkem podzimu nás vždy zavalí obrovské množství zeleniny. Jedním z neoblíbenějších druhů zůstává oprávněně úžasná dýně hokkaido, která vyniká obsahem betakarotenu, vitamínů skupiny B, vápníku, železa a značným množstvím draslíku. Karotenoidy se nevstřebají a tělo nedokáže využít jejich účinek bez přítomnosti tuků, proto doporučujeme dýňovou polévku dochutit semínky a lžící dýňového oleje. Dalším obsaženým karotenoidem je beta – kryptoxantin, který snižuje riziko rakoviny plic! Polévka napomáhá při zbavování se toxinů z těla, podporuje žaludek a slinivku břišní. Zahřeje a skvěle chutná!
Na másle Ghí osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a nakrájenou neoloupanou dýni a zhruba 5 minut restujeme a osolíme. Poté zalijeme horkou vodou nebo vývarem a vaříme asi 15 min. Rozmixujeme dohladka ručním mixérem a dle potřeby přidáme vodu, případně ještě dosolíme.
Při podávání posypeme pražených dýňových semínek, pokapeme dýňovým olejem nebo rostlinnou smetanou a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Pražená dýňová semínka můžeme připravit jednoduše na rozpálené pánvi bez přidání oleje. Za stálého míchání na mírném ohni čekáme až se semínka prohřejí a začnou pukat, poté ještě asi minutku mícháme a hned odstavíme z ohně. Takto připravená semínka se hodí nejen do dýňové polévky, ale můžete je použít třeba do salátů či k dochucení jakéhokoliv teplého či studeného pokrmu.
"love nature, love yourself"