K nákupu vybrané kosmetiky značky CZECH CAVIAR dárek ZDARMA v hodnotě 599 Kč. Platí do vyprodání zásob.

Napsáno 21.01.2021

V průběhu celého roku se společně podíváme na všechna roční období a jednotlivé měsíce, které se v daném ročním období nachází. Popíšeme si dané sezónní základní potraviny, řekneme si něco o jejich benefitech, které nám přinášejí a společně z nich vyzkoušíme zajímavé recepty.    

Určitě už jsme se někdy zamysleli nad tím, co si v průběhu roku oblékneme, tak stejné by to mělo být i v našem stravování. V zimě si určitě neoblékneme kraťasy a žabky, tak proč bychom se měli nechat zlákat regály plnými červených jahod uměle dozrávaných v supermarketech.

Naše tělo funguje jako dobře promazaný stroj, který se dokáže velmi rychle adaptovat na změny v průběhu roku a který je na sezónní potraviny zvyklí, ale co to vlastně ty sezónní potraviny jsou? 

SEZÓNNÍ POTRAVINY

Sezónní potraviny jsou takové potraviny, které v dané době přirozeně dozrávají, což znamená, že mimo supermarketů jsou lehce k dostání i z místních chovů nebo na farmářských trzích. Nemusí se vždy jednat pouze o zeleninu a ovoce, ale i o maso, houby a další potraviny.  

Sezónní potraviny jsou zpravidla chutnější a kvalitnější (právě díky svému přirozenému původu a šetrnějšímu zacházení) než např. uměle dozrávané exotické ovoce, které nemá téměř žádnou chuť, obsahuje pouze malé množství vitamínů a stojí velkou spoustu peněz.

ZIMA – LEDEN

Leden a obecně zimní měsíce jsou na sezónní potraviny chudší, to ovšem neznamená, že nám matka příroda nenadělí žádné své poklady. V zimních měsících si můžeme užívat hojnosti kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, brambory) která má úžasnou chuť, výrazné aroma a obsahuje velké množství důležitých vitamínů, které naše tělo v zimě potřebuje nejvíce.

Mezi další lednové speciality patří:
  • sladké brambory (batáty)
  • jedlé kaštany
  • pórek
  • růžičková kapusta
  • řeřicha 
  • tuřín
  • jablka  
  • datle 

V lednu platí, že nejlepší je zpracovávat lokálně skladované potraviny od místních farmářů a zemědělců, např.: celer, cibuli, kapustu, kedlubnu, pastinák, petržel, ředkev, řepu, zelí nebo z řad ovoce jablka a hrušky.

Veškerá zimní zelenina a ovoce má obrovské množství využití, takže se nemusíme bát, že nás za chvíli přestane bavit. Můžeme připravit chutné polévky a krémy, husté omáčky, saláty z pečené zeleniny a pro milovníky sladkého teplé moučníky v podobě pudinků, závinů, koláčů, crumble nebo např. pyré.

A pokud ani tak neodoláme svěžím, lehkým chutím můžeme využít na jaře či v létě zamrazených přebytků bobulovitého ovoce, kvašenou zeleninu (zelí, okurky), zavařené výrobky (omáčky, kečupy, ovoce, marmelády, kompoty), bylinková pesta nebo sušené houby a švestky také chutnají skvěle. 

Jednou z nejvděčnějších skupin potravin jsou obiloviny a luštěniny, které lze skladovat a konzumovat za každého ročního období. V zimě nám ovšem přináší nejlepší požitky, taková horká ovesná kaše zahřeje jak tělo, tak duši. K tradičním českým obilovinám a luštěninám patří: pohanka, jáhly (proso), kukuřice, pšenice, ječmen, žito, hrách či fazole (červené/bílé).

Leden a jeho mrazivé počasí přímo nabádá ke konzumaci teplých pokrmů. A sezóna horkých hutných polévek, které zasytí i prohřejí může začít. Mojí absolutní vítězkou lednové sezóny se stala růžičková kapusta, ke které jsem nikdy nechovala přátelský vztah, ale poté, co jsem poprvé uvařila tuto úžasnou polévkou, na kterou jsem narazila při pročítání svých oblíbených kulinářských časopisů si mě získala. Je vyrobená z kvalitních sezónních potravin doplněná o rajčata a parmezán, které jí dodají ten pravý italský šmrnc. 

TOSKÁNSKÁ POLÉVKA S KAPUSTIČKAMI

4 porce/doba přípravy 20 minut

  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórek
  • 2 stroužky česnek
  • 1500 ml zeleninový vývar
  • 2 ks mrkev
  • 2 šálky pohanka
  • 20 ks růžičková kapusta
  • 1 plechovka krájená rajčata (400 g)
  • sůl + pepř + olej + čerstvý tymián
  • sýr italského typu (parmezán)

Cibulu oloupeme a nasekáme nadrobno. Zpěníme na oleji, přidáme nakrájený pórek, oloupaný a na plátky nakrájený česnek a čerstvé lístky tymiánu. Vše promícháme a krátce restujeme na mírném stupni (cca 3 minuty). Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, předem uvařenou pohanku (pohanku uvaříme doměkka dle návodu na obalu), zalijeme vývarem, ochutíme solí a vaříme cca 15 minut. Poté přidáme rajčata a na poloviny nakrájené kapustičky. Vaříme dalších 20 minut do změknutí. Osolíme, opepříme dle chuti. Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem. 

JABLEČNÉ KOŠÍČKY SE SKOŘICÍ

Křehké košíčky z mletých ořechů potěší jak milovníky křehkých koláčů, tak celiaky, jelikož jsou zcela bezlepkové. Náplň z jablek a skořice úžasně provoní celý dům a javorový sirup navrchu jim dodá pravý americký nádech. Vychutnat si je můžete jako lehký dezert nebo výbornou svačinu. 

6 ks/doba přípravy: 35 minut/bez lepku

  • 120 g mleté mandle se slupkou
  • 120 g vlašské ořechy
  • ½ ČL kypřicí prášek
  • ½ ČL mletá skořice
  • 1 ks vejce + špetka soli
  • 1 ½ PL javorý sirup nebo jiné sladidlo
  • 1 PL kokosový olej + 1 PL voda
  • 1 ks zimní jablko Bramley
  • 2 PL kokosový cukr
  • ½ ČL skořice

Mandle a vlašské ořechy rozemeleme na jemnou mouku. V jedné mísy smícháme všechny suché suroviny (ořechovou mouku, kypřící prášek, sůl, skořici. V druhé misce prošleháme vejce, rozpuštěný kokosový olej, sirup a přimícháme k sypké směsi. Vypracuje kompaktní těsto a necháme ho cca hodinu v lednici odpočinout. 

Formu na muffiny vyskládáme papírovými košíčky, do každého dáme 1 a ½ PL těsta a vytvoříme košíček s důlkem. Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 12 minut, poté necháme vychladnout. Mezitím smícháme na kostičky nakrájená jablka, skořici, cukr a zakápneme citronovou šťávou. Jablečnou směsí naplníme košíčky, zakápneme sirupem. Můžeme podávat nebo lehce chladit v lednici. 

TIP: Jak už jsem dříve říkala, není nic jednoduššího než vyndat věci z mrazáku a tvořit, proto můžeme dát košíčky zamrazit a poté dle libosti během roku plnit sezónním ovocem.

"love nature, love yourself"

Eli Svobodová

Ahojky, jmenuji se Eliška Svobodová, je mi 20 let a jsem studentkou prvního ročníku vysoké školy zdravotnické přesněji oboru nutriční specialista.
I přesto, že studuji tento obor teprve první rok, zdravé stravování a celkově zdravý životní styl je pro mě posláním již více než 7 let, kdy jsem poprvé přičuchla ke cvičení jógy. Naprosto jsem se zamilovala do její filosofie, stala se vegetariánkou a začala na život nahlížet jinak (lépe.)
Jóga se stala mým životním průvodcem a není den, který bych začínala bez pozdravu slunci. Zároveň jsem milovníkem sladkého jídla, které mě přivedlo k pečení a vymýšlení zdravých, ale především lahodných receptů, na které nedám dopustit. Nejčastěji mě najdete v kuchyni u vyhřáté trouby nebo na mé jóga-matce. Miluji vůni skořice a čerstvě otevřenou sklenici ořechového másla.

Více článků autora