Doražte za námi o víkendu do Plzně! První ročník Vegan food festivalu, na který si přivezeme naší novinku - Arašídový krém s čokoládou.

  • Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • VŠE O LYOFILIZACI + 3 ZDRAVÉ RECEPTY

VŠE O LYOFILIZACI + 3 ZDRAVÉ RECEPTY

Lyofilizované borůvky, maliny, banány, švestky, lyo mixy...s pojmem lyofilizace jste se na našem e-shopu již bezpochyby setkali. Na tento šetrný způsob zpracování totiž v NATU nedáme dopustit a v dnešním článku bychom vám rádi vysvětlili proč. 

Co je to LYOFILIZACE? 

Lyofilizace je odborný název pro sušení potravin mrazem, díky čemuž se zachová výrazně větší množství živin než při klasickém sušení horkým vzduchem. Jedná se o velice šetrnou a moderní metodu sušení, která ponechává potravinám barvu, vůni, chuť i nutriční hodnoty.

Jak LYOFILIZACE probíhá? 

Nejdříve se čerstvé ovoce utrhne, očistí a následně se zmrazí na extrémně nízkou teplotu. Zmrzlá voda je poté odstraněna přeměnou z pevného skupenství na plynné. Výsledkem je absolutně dehydratovaný produkt, který si zachovává maximální obsah původních živin. 

Čím se liší lyofilizované ovoce od sušeného ovoce? 

Ovoce sušené klasicky v teple sice vydrží dlouho, ale přichází o své charakteristické zbarvení, tvar a často také chuť. Z tohoto důvodu bývá doslazované, čímž přestává být čistě přírodní, a navíc se podstatně zvyšuje jeho energetická hodnota. Oproti tomu ovoce sušené mrazem je zdrojem téměř stejných nutričních hodnot jako ovoce čerstvé. Lyofilizace tak na rozdíl od klasicky sušeného ovoce zachovává až 90 % původních vlastností ovoce, tedy strukturu, chuť, barvu i nutriční hodnoty. 

Výhody lyofilizovaného ovoce

  • Skladování

Lyofilizované potraviny vydrží až 25 let, aniž by přišly o svou vysokou nutriční hodnotu. Navíc při skladování nejsou zapotřebí žádné konzervanty, barviva či jiné nežádoucí chemikálie. 

  • Vysoký obsah živin

Lyofilizované ovoce si uchovává až 90 % svých původních nutričních hodnot, díky čemuž vyniká vysokým obsahem vlákniny, antioxidantů, vitamínů i minerálů. 

  • Nižší energetická hodnota

Jelikož je lyofilizované ovoce v čistě přírodní podobě, tedy bez přidaného cukru či oleje, mívá z pravidla nižší energetickou hodnotu než ovoce sušené klasicky. Navíc díky sladké chuti a křupavé konzistenci skvěle poslouží jako zdravá alternativa bonbonů, cukrovinek nebo smažených chipsů.  

Využití lyofilizovaného ovoce

Využití lyofilizovaného ovoce je nesmírně široké. Lyofilizované ovoce je například perfektní výživnou svačinou kdykoliv během dne. Díky našemu praktickému balení ho také můžete mít vždy po ruce a jednoduše tak doplnit energii při práci, po cvičení nebo třeba na nějakém výletu. TIP: Nevíte, pro který druh ovoce se rozhodnout? Vyzkoušejte naše LYO MIXY! 

  • Lyo mix borůvka & jahoda

  • Lyo mix jahoda & banán

  • Lyo mix malina & višeň

  • Lyo mix meruňka & švestka

+ 3 ZDRAVÉ RECEPTY S LYOFILIZOVANÝM OVOCEM

BANANA BREAD PROTEINOVÉ KULIČKY

INGREDIENCE: 

  • 100 g mandlí

  • 20 g lyofilizovaného banánu

  • 130 g datlí

  • 30 g mandlového proteinu

  • špetka skořice, vanilkové aroma

Mandle dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemnou mouku. Přidáme všechny zbývající ingredience a mixujeme, dokud nevznikne lepkavá směs. Směs přemístíme do mísy, propracujeme ji rukama a vytvoříme kuličky, které dáme na hodinu do mrazáku. Poté můžeme rovnou podávat nebo skladujeme v lednici. 

DATLE V ČOKOLÁDĚ

INGREDIENCE:

  • 7 medjool datlí

  • 70 g hořké čokolády

  • 7 čajových lžiček kešu krému

  • 20 g strouhaného kokosu

  • 20 g pistácií (předem nasekaných na malé kousky)

  • 20 g lyofilizovaných jahod

Čokoládu dáme do hrnce a necháme ji rozpustit na mírném plamenu. Datle opatrně rozevřeme, vyndáme pecku a naplníme je čajovou lžičkou kešu másla. Plněné datle zalijeme rozpuštěnou čokoládou, posypeme kokosem, jahodami & kousky pistácií a dáme ztuhnout do mrazáku na 15 min. Poté můžeme podávat! 

OVESNÉ FLAPJACKY

INGREDIENCE:

  • 100 g ovesných vloček

  • 40 g kokosového cukru

  • 60 ml kokosového oleje

  • 15 ml javorového sirupu

  • 30 g brusinek

  • 30 g hořké čokolády

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C. Ovesné vločky dáme do velké mísy společně s kokosovým cukrem a brusinkami a promícháme. Poté přilijeme kokosový olej a javorový sirup a opět důkladně promícháme. 

Vzniklou směs rovnoměrně rozprostřeme do zapékací formy a necháme péct cca 30 min. Mezitím si v hrnci rozpustíme hořkou čokoládu. Formu vyndáme z trouby a směs rozkrájíme na tyčinky. Necháme je vychladnout a na závěr je zalijeme hořkou čokoládou. Dobrou chuť!

"love nature, love yourself"

Tereza Šlancarová

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Další recepty autora
Realizace e-shopu TAH reklamní agentura, s.r.o.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...