Doražte za námi o víkendu do Plzně! První ročník Vegan food festivalu, na který si přivezeme naší novinku - Arašídový krém s čokoládou.

Paleo strava

Paleolitická dieta/paleo strava/paleo dieta to vše jsou termíny se kterými se můžete setkat, pokud se rozhodnete, že budete konzumovat pouze potraviny, které jsou typické pro naše předky, kteří žili právě v období paleolitu. Co si tedy můžete dát a kterým potravinám naopak dáte sbohem, pokud si zvolíte tento typ stravování? Proč se lidé uchylují k tomuto druhu výživy, jaké jsou přínosy a jaké mohou být naopak nevýhody jeskynní stravy?

Co je to paleo dieta?

Paleo dieta je moderní způsob stravy, který kopíruje, jak jedli lidé v období paleolitu nebo-li starší době kamenné. Toto období, které začalo asi před 2,5 miliony let, bylo pozoruhodné anatomickými a fyziologickými změnami, ke kterým u lidí dochází, když se přizpůsobili změně klimatu, naučili se vařit maso pomocí ohně a začali používat kamenné nástroje pro lepší přístup k jídlu a zdrojům. Antropologové se domnívají, že strava našich předků silně ovlivnila vývoj nervové soustavy, zvětšení velikosti mozku a zmenšení velikosti jejich trávicího traktu.  

Paleolitická strava se také označuje jako jeskynní strava, strava z doby kamenné a strava lovců-sběračů. Když si představíme, co tito lidé měli k dispozici k jídlu, dostaneme tak i odpověď na otázku, z čeho se tato strava skládá. Jsou to potraviny, o nichž se předpokládá, že byly k dispozici lidem před zavedením zemědělství. Období skončilo vznikem zemědělství přibližně před 10 000 lety. 

Tradiční paleolitická strava obsahuje odhadem 35 % energie z tuků, 35 % energie ze sacharidů a 30 % energie z bílkovin. Proto se paleo strava obvykle podobá dietě s nízkým obsahem sacharidů. Dieta lovců a sběračů však poskytuje většinou vyšší množství vlákniny než dieta s nízkým obsahem sacharidů.

Co se konzumuje během paleo stravy?

Hlavními složkami této stravy je maso a plody rostlin. Nejčastěji se tedy jedná o libové maso, ryby a mořské plody, dále sem spadá zelenina, ovoce, kořínky, vejce a ořechy (kešu, lískové, para, makadamové, vlašské, piniové, pistácie, mandle) a semínka (lněné, slunečnicové, dýňové). Strava nepodporuje konzumaci nám zcela běžných surovin, jako jsou například obiloviny, luštěniny, škrobová zelenina (např. brambory), mléčné výrobky, proto může být pro lidi špatně udržitelná. Také se samozřejmě eliminuje sůl, rafinovaný cukr a zpracované oleje. Stejně jako ostatní moderní výživové směry je založená na konzumaci opravdových potravin, které neprošly průmyslovým zpracováním, z tohoto důvodu je to strava podporující zdravý životní styl.

Proč je paleo dieta tak populární?

Za poslední 2 stovky let došlo k velké přeměně ze společnosti zaměřené na zemědělskou výrobu na společnost průmyslovou. I když je to pro lidský pokrok zásadní, industrializace také vedla k ultra-zpracovaným, nízkonákladovým a snadno dostupným potravinám k udržení rostoucí populace. Důsledkem konzumace těchto potravin mohou být chronická onemocnění, jako je obezita, diabetes mellitus II. typu a kardiovaskulární onemocnění.

Zastánci paleo stravy vyzdvihují především to, že dle jejich názoru, je člověk a jeho metabolismus nedostatečně adaptovaný na hlavní změny ve stravování, které přineslo zemědělství a s ním nové technologické postupy zpracování potravin. Vyznavači paleolitické stravy se domnívají, že moderní lidé jsou geneticky přizpůsobeni této stravě, a nikoli současné takzvané civilizované stravě založené na nekvalitních a zpracovaných potravinách.

Studie podporují závěr, že paleolitická strava předchází obezitě a metabolickému syndromu. Co se týče cukrovky, tak tady jsou studie nejednotné a nelze je tedy brát jako plnohodnotné.

Dalším benefitem této stravy je pro spoustu lidí redukce váhy. Redukce váhy je spojená především se změnou kvality potravin, obdobný efekt tak můžeme pozorovat i u jiných diet založených na kvalitních potravinách. Jako příklad můžeme uvést nízkosacharidové stravování, středomořskou stravu atd. Vždy, když upravíte stravu z nekvalitních potravin na kvalitní, tak Vám tělo poděkuje, odvodní se, vyčistí se a začne pouštět i tuky. Záleží na Vás, který způsob výživy si zvolíte. Vše má svoje pro a proti a je důležité najít si to, co vyhovuje vám.

Co nám může chybět?

Jedním z hlavních nedostatků paleo stravy je nedostatek vápníku. Hlavním zdrojem vápníku je totiž pro většinu populace mléko a mléčné výrobky, které jsou v této stravě zakázané. Nedostatek vápníku může časem oslabit kosti, zuby i imunitní systém. Je potřeba tedy konzumovat dostatek povolených potravin bohatých na vápník - brokolice, mandle, listová zelenina.

I když je paleo dieta díky masu a zelenině bohatá na bílkoviny a vlákninu, můžeme kromě vápníku postrádat i vitamin D, který je potřebný právě k tomu, aby tělo dobře zpracovalo vápník. Právě vitamin D ale mnoho lidí, ať už dodržujících paleo dietu nebo ne, postrádá. Během zimy, kdy slunce málokdy vysvitne, můžeme vitamin D najít v mastných rybách nebo houbách. Ale je vhodné ho i suplementovat pomocí kvalitních doplňků stravy či fortifikovaných potravin.

Jaké jsou výhody a nevýhody paleo diety?

Výhody:

  • Redukce váhy
  • Prevence obezity a metabolického syndromu, kardiovaskulárních onemocnění
  • V některých případech snížení hladiny krevního cukru
  • Dostatek draslíku z ovoce a zeleniny - vhodné pro krevní tlak
  • Dostatek železa z červeného masa – posílení imunity, proti únavě
  • Protizánětlivé účinky a může snížit oxidační stres
  • Strava bohatá na proteiny – důležité pro růst svalů a kostí, pocit sytosti

Nevýhody:

  • Odstranění skupin potravin vede k nedostatku mikroživin -  vápník , hořčík a vitamín D (nevhodná stavba kostí, zubů)
  • Málo pestrá strava, omezující
  • Vystavení toxinům z prostředí při vysokém příjmu ryb
  • Může být finančně náročná

Závěrem:

Zdá se, že u většiny populací dochází k rozvoji civilizačních chorob, pokud konzumují jídla z nekvalitních, ultra-zpracovaných surovin, bohatých na cukr a trans mastné kyseliny a mají sedavý životní styl. Určitě je tedy vhodné si z doby našich předků vzít vyšší příjem zeleniny a ovoce a snížit příjem živočišných tuků a domestikovaných zrn (zejména pšenice). Paleolitická strava může být vhodnou terapií na pročištění těla, zlepšení zdravotní kondice a nasměrování ke zdravému životnímu stylu. Dlouhodobě je pro většinu lidí náročná a tělo bude postrádat určité minerály a vitamíny.

"love nature, love yourself"

Lucie Slavíková

Lucie Slavíková

Jmenuji se Lůca a jsem maminka dvou úžasných dětí, milovník dobrého jídla, vášnivá kuchařka, respektive pekařka :-) Miluji přírodu, nejraději v kombinaci se sportem (kolo, koloběžka, běh). Ráda inspiruji ženy, aby zase našly sebelásku a cítily se dobře ve svém těle. Zdravý životní styl pro mne neznamená hladovět a držet drastické diety, ale s láskou pečovat o naše tělo, dodávat mu kvalitní potraviny, udržovat pozitivní mysl a pečovat o tělo i zvnějšku. Motorem jsou pro mě moje děti. Když byl syn malý měl silnou reakci po očkování a trpěl poté různými nemocemi a potravinovými alergiemi. Díky úpravě stravy může dnes jíst vše a imunitu má skvělou. Jídlo je lék :-)

Další recepty autora
Realizace e-shopu TAH reklamní agentura, s.r.o.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...