Doražte za námi o víkendu do Plzně! První ročník Vegan food festivalu, na který si přivezeme naší novinku - Arašídový krém s čokoládou.

  • Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • Na prázdniny s NATU aneb Cesta kolem světa

Na prázdniny s NATU aneb Cesta kolem světa

Jižní Amerika

V exotických krajinách se dá pobýt i bez letadel, kufrů a všeho stresu okolo. V našem letním seriálu vás vezmeme na cestu kolem světa, kterou si můžete zopakovat s NATU produkty, kdykoliv budete mít chuť. Připravte se, jedem!

První zastávkou je Argentina.

Odtud pocházejí arašídy, z nichž vyrábíme lahodný NATU arašídový krém. Ač se dnes podzemnice olejná pěstuje v mnoha koutech světa, právě jihoamerické Andy jsou její prapůvodní kolébkou. Indiáni ji objevili už před 6 000 lety a i když ještě o arašídech nevěděli všechno to, co dnes víme díky vědě my, oblíbili si je ze stejného důvodu - byly úžasným zdrojem energie z tuků a bílkovin.

Zajímavé je, že španělským dobyvatelům arašídy nechutnaly (nepochopitelné, že?), ale dobře si uvědomovali jejich výjimečnou nutriční hodnotu. Z Argentiny proto s nimi podzemnice olejná putovala do Afriky, kde sloužila jako potrava pro otroky, a odtud pak zase zpátky přes oceán, tentokrát do Severní Ameriky, která udělala z arašídů hvězdu.

Chcete říct malé “tajemství”? Možná už ho víte - arašídy nejsou ořechy, ale luštěnina. Proto obsahují tak výjimečné množství bílkovin, dokonce víc než maso. Jinak se ale nutričně podobají víc ořechům, tak jsme si zvykli řadit je tam. Jsou doslova pokladnicí zdraví i díky antioxidantům, železu, hořčíku, vláknině, vitamínům B a samozřejmě - blahodárným tukům. Tři roky stará studie z Harvardu říká, že u lidí, kteří jedli dvě nebo více porcí arašídů týdně, bylo ve srovnání s těmi, kdo to nedělali, o 13 procent nižší riziko kardiovaskulárních chorob. Jiná odborná studie zase přináší dobré zprávy o tom, že milovníci ořechů včetně arašídů mají o pět procent nižší pravděpodobnost, že se z nich někdy stanou tlouštíci.

Moudří Indiáni věděli.

echázíme Andy, do Peru.

Lucuma je v Peru všude - v sušenkách, zmrzlinách, koláčích, smoothies, mléčných šejcích i v našlehaném cafe latte. Přírodní sladidlo ze sytě žluto-oranžového peruánského ovoce milovali už Inkové, pro jeho úžasně lahodnou chuť i spoustu skvělých účinků, které využívali v tradičním léčitelství. Snižovala podle nich například záněty v těle i krevní tlak a posilovala imunitní systém.

O pozitivních vlivech na vysoký krevní tlak píší i moderní studie, olej z lucumy pak podle vědců urychluje hojení rány a regeneraci pokožky. Dnes víme, že tzv. “zlato Inků”, které máme ve formě prášku i v NATU, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů včetně beta-karotenu, B3, železa, zinku, vápníku a hořčíku, a k tomu ještě bílkoviny, antioxidanty a vlákninu. Lucuma je oblíbeným kamarádem v kuchyních mnoha zvídavých a zdravých domácností po celém světě také proto, že má nízký glykemický index a lahodnou chuť s jemným vanilkovým aroma.

Dalším peruánským zázrakem je Camu camu, podle některých zdrojů vůbec největší zásobárna vitamínu C na téhle planetě. Jeho keře rostou v zatopených oblastech amazonských deštných pralesů, přičemž kvetou na konci období sucha a produkují ovoce na vrcholu období dešťů. Plody Camu camu se v tomto čase sbírají na řece rovnou do kánoí. Existují názory, že ač v současné době patří na přední příčky ve světové hitparádě superfoods, mezi původními obyvateli Amazonie Camu camu zase tak velkou výživovou tradici nemá. Možná je důvodem jeho extrémně kyselá chuť a co si budeme povídat, ani sušený prášek není zrovna pochoutka. Jeho účinky jsou ovšem fascinující - nejen doma v Peru se používá na léčení virových infekcí od oparů až po běžné nachlazení, astma, syndrom chronické únavy, deprese, onemocnění dásní, bolesti hlavy, osteoartritidu, na podporu zdravých očí a kůže, na zvýšení energie a jako stimulant imunitního systému.

Po amazonské plavbě na kánoi pokračujeme výstupem na vysoké vrcholy And. Právě tady roste hlízovitý kořen Maca, věhlasný adaptogen. Původní obyvatelé jej užívali jako léčivou potravinu, energetický stimulant a afrodiziakum, které pomáhalo ke zvýšení sexuální touhy, strádající životem v náročných podmínkách ve vysokých nadmořských výškách (moderní studie tyto účinky potvrdily). Mimochodem, v roce 1653 označil kronikář otec Bernabe Cobo Macu za jedinou pro člověka výživově hodnotnou rostlinu, která je schopná ustát život v tak drsném a chladném prostředí. Maca experti tvrdí, že abychom maximálně využili potenciál téhle statečné rostliny, měly by kořeny projít tradičním venkovním sušením - jen pod vlivem různých extrémních horských teplot po dobu dva měsíců dochází k procesu tvorby klíčových bioaktivních látek. V NATU menu najdete tři druhy Macy ve formě prášku - žlutou, červenou a černou.

Energie doplněna. Šup do Brazílie.

Když se v Brazílii nachladíte, nechoďte do lékárny, ale hledejte ovoce, které je podobné našim třešním. Jmenuje se Acerola a patří k jedněm z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Říká se, že v jedné kapce acerolové šťávy je ho tolik jako ve sklenici pomerančového džusu a navíc je tímto ovocem produkovaná kyselina askorbová absorbována lidským organismem mnohem lépe než syntetická. V Brazílii nemá úplně dlouhou minulost, ale protože se jí ve zdejším klimatu daří a je žádaná po celém světě, místní zemědělci jí pěstují jako o život. Acerola má navíc rychlý metabolizmus, rodí plody osmkrát do roka - a to už se hodně vyplatí. Najdete ji ve šťávách, dalších nealkoholických nápojích, dokonce i ve farmaceutických produktech a v NATU ve formě prášku, který díky šetrnému sušení mrazem ovoce ihned po sklizni neztrácí takřka žádné super látky.

Už jste unavení? Kofeinová bomba guarana vás postaví na nohy a osvěží vaši mysl. Lépe než káva! Funguje totiž až deset hodin a navíc má spoustu zdravotních benefitů - např. čistí krev, snižuje krevní tlak, pozitivně působí na psychiku i bolesti hlavy a funguje jako anti-age sérum pro celý organismus. To vědí odjakživa lidé z kmenů žijících v dolní části Amazonu (hlavně tedy kmen Guarani), v jejichž kultuře je tahle divoká rostlina z pralesa nesmírně důležitá. Když je navštívíte, určitě vám budou vyprávět báji o “Božském dítěti”, které zabil had a z jehož očí zasazených do půdy vyrostly dvě liány s plody, připomínající právě oči. Při tradičním zpracování se vydává guarana na dobrodružnou cestu: oloupaná a promytá semena se pečou několik hodin, pak se protřepají v pytlích, dokud se neoddělí skořápka, semena se rozdrtí na prášek - v této fázi už letí k nám do NATU. Proces ale může pokračovat ještě dál, to když se prášek smíchá s vodou a ve formě tyčinek se usuší na ohni nebo na slunci a ty se následně rozdrtí na větší kousky podobné čokoládě. V každé formě je guarana hořká, ale stačí trochu kreativity v kuchyni a té její původní chuti si ani nevšimnete.

Bolívie. Vystupovat!

Fialová barva a dobrá chuť na závěr - cestu po Jižní Americe končíme s “ovocem, které pláče”. Takový je překlad slova açaí. Bobule připomínající borůvky rostou na dvou druzích velmi vysokých palem, jeden najdete v náplavových částech Amazonie a druhý například tady v Bolívii. Zdejší açaí je díky vyšší nadmořské výšce a větší intenzitě ultrafialového slunečního záření na antioxidanty ještě bohatší než už i tak nesmírně bohatá amazonská verze. Ještě bohatší znamená, že až s výjimkou pár druhů koření nemají na světě v množství antioxidantů žádnou konkurenci. Dává tak velký smysl, že stravou z čerstvých plodů se krmí malé děti, jakmile je maminky přestanou kojit, a ženy ji užívají během kojení i těhotenství. NATU açaí RAW prášek pochází z dužiny plodů rostoucích právě v Bolívii a je z ovoce sušeného mrazem ihned po sklizni - to jen abyste věděli, že o účinné látky takřka nepřichází a dosahuje tak nejvyšší možné kvality. Pokud tedy nejste zrovna v Jižní Americe a nelezete s mačetou, speciální lezeckým pásem z mladých palmových listů a s košem na jednu z těch vysokých palem, jako to dělává v období sklizně tamní mládež.

Šťastnou cestu a vidíme se brzy na další!

 

"love nature, love yourself"

NATU

NATU

Vymýšlíme pro vás recepty, které jsou rychlé na přípravu, zdravé, skvěle zasytí a navíc v nich můžete pohodlně využít naše ingredience. Nemusíte si už lámat hlavu s tím, jak se začít zdravě stravovat, pomůžeme Vám. Stačí pár chvil a skvělé hlavní jídlo, snídaně nebo dezert je na světe. Inspirujte se s námi.

Další recepty autora
Realizace e-shopu TAH reklamní agentura, s.r.o.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...