Doražte za námi o víkendu do Plzně! První ročník Vegan food festivalu, na který si přivezeme naší novinku - Arašídový krém s čokoládou.

JARNÍ OČISTA

Vítání jara
Probouzející se příroda inspiruje k novým začátkům a k rituálům sebelásky. V téhle době se pozná, jak hodní jsme na sebe byli v zimních měsících, nakolik jsme je prožili v souladu s přírodou. Kdo zvolil medvědí styl, hodně spal a nedával si vysoké cíle, má teď nejspíš energie na rozdávání. Ty, kteří fungovali naplno, čekají zřejmě těžší chvilky s únavou. Ať tak nebo tak, přichází čas, kdy bychom měli dělat aktivity připomínající jarní vánek. Běhat po loukách, vědomě dýchat, hutné kaše a polívky vyměnit za lehké recepty, kterým nejvíc sluší zelená - to je základ. Když si vezmete k srdci několik následujících rad, příjemně zrestartujete své tělo i duši, pomůžete játrům a žlučníků, které mají touhle dobou hodně práce, a protančíte se do hřejivých slunečních paprsků doslova po špičkách. 

Nekáva
Občas si myslíme, že to bez naší kofeinové berličky nedáme, ale je to pouhopouhá iluze. Probudit či osvěžit mysl může procházka rychlou chůzí, studená sprcha nebo pár jógových asán u otevřeného okna nebo venku, a když už jsme vážně v koncích a bez silnější podpory se neobejdeme, je tady blahodárný zelený čaj. Anebo skvělá Nekáva z bio ječmene

Bylinky
Pampeliška podporuje trávení, funkci jater a činnost žlučníku, kopřiva zase skvěle působí na ledviny a obě jsou skvělými pomocníky při jarních očistných kúrách. Nebude to trvat dlouho a jejich první výhonky najdete v přírodě, zatím vám můžeme doporučit jejich sušenou variantu v prášku. Připravujte si z nich čaje, přidávejte je do smoothies nebo do jídla a nešetřete! 

Půst
Podle některých expertů je to skvělý biohack nástroj, podle jiných nesmysl. Co právě vašemu organismu dělá dobře a kde máte limity, víte nejlépe vy sami. Za nás ale určitě můžeme doporučit přerušovaný půst, to znamená, že jíte každý den, jen v určitém časovém bloku. Na začátek můžete dodržovat 12 hodin s jídlem, 12 bez, a postupně se propracovávat k modelu 16 hodin bez jídla, pokud jste muž, a 14 hodin bez jídla v případě, že jste žena. 

Rostliny na talíři
Ať už jíte maso a chcete to zkusit bez, nebo jste vegetariáni a uvažujete o veganství, jaro je ideální doba, kdy na sobě nové stravovací návyky vyzkoušet. Plný talíř čerstvé zelené zeleniny je to nejlepší, co si teď můžete dát. Chcete-li svůj jídelníček obohatit ještě o některou ze superpotravin, hlasujeme za mladý zelený ječmen.  

Křemelinová kůra
Křemelina funguje jako jemný mechanický čistič střev. Naordinujte si třítýdenní kúru, během níž budete užívat jednu polévkovou lžíci každý den, a uvidíte. Náš prášek se vyrábí ze sypké křemeliny z buněk řas rodu Aulacoseira a kromě detoxikace má skvělé účinky na kůži, vlasy a nehty.   

Naložte se do soli
Epsomská sůl, bohatá na hořčík a síran, je ideální ingredience pro jarní koupele. Nejenže doplníte tyhle minerály právě skrze svou kůži, ale vaše tělo se tímto způsobem také krásně zbaví škodlivých látek. Epsomskou sůl můžete použít i jako peeling. Máme ji v čisté verzi a s levandulí. 


Slaďte se s přírodou
Jaro přináší chuť sladit se s cirkadiánními rytmy, tak hurá do toho. Vstávejte se slepicemi, choďte spát dlouho před půlnocí, dodržujte pravidelnost a uvidíte, že se stanou doslova zázraky! Více se o tom, jak fungují vnitřní hodiny a proč je fajn je poslouchat, dozvíte v knížce Cirkadiánní kód: https://www.melvil.cz/kniha-cirkadianni-kod/

"love nature, love yourself"

Ivana Česnek Marcinová

Ivana Česnek Marcinová

Jmenuju se Ivana Česnek Marcinová. To prostřední jméno mám jen pár posledních let, po manželovi, a myslím, že se ke mně hodí čím dál víc. Nebo vás napadá nějaká lepší lokální superpotravina? Hodně lidí mě zná ale spíš pod nickem IM Cyber - jsem DJka. Byla to právě hudba, která mě naučila, jak důležité je žít v rovnováze. A tak jsem mezi party víkendy psala, četla, studovala, hledala cesty, jak nejlépe pečovat o své tělo a mysl. Párkrát jsem musela pořádně spadnout na pusu, ale právě tyhle lekce člověka nakonec nejvíc obohatí. Cestování po světě mě zase naučilo vidět krásu v různorodosti kultur a moudrost přírody. Že není žádné my a ostatní, že je jedna planeta, kde je vše propojené, všechno se vším souvisí. O ekologických a environmentálních tématech a udržitelnosti teď ostatně píšu nejraději (např. do novin What). A v souladu se všemi těmi dobrými hodnotami, kterých jsem se kdy dotkla, se snažím každý den vstávat i chodit spát.

Další recepty autora
Realizace e-shopu TAH reklamní agentura, s.r.o.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...