Doražte za námi o víkendu do Plzně! První ročník Vegan food festivalu, na který si přivezeme naší novinku - Arašídový krém s čokoládou.

  • Natu.cz
  • >
  • Blog
  • >
  • 3 DŮVODY, PROČ DO JÍDELNÍČKU ZAKOMPONOVAT OŘECHY

3 DŮVODY, PROČ DO JÍDELNÍČKU ZAKOMPONOVAT OŘECHY

V rámci naší Cesty kolem světa se momentálně nacházíme v Severní Americe, odkud pochází pekanové ořechy, mandle a pistácie aneb ořechy, na které v NATU nedáme dopustit. A proč bychom doporučovali i vám, zakomponovat je do jídelníčku? 

JSOU VÝŽIVNÉ

Ořechy jsou obecně velice bohaté na bílkoviny, zdravé tuky, vitaminy, minerály i další zdraví prospěšné látky, a proto by rozhodně měly být součástí vyvážené stravy. Jednotlivé druhy se ovšem liší, přičemž každý vyniká něčím jiným. 

  • Pekanové ořechy - Pekanové ořechy obsahují jen málo sacharidů, ale naopak jsou velice bohaté na vlákninu. Vláknina posiluje zdraví srdce či napomáhá optimálnímu trávení. Dále jsou pekanové ořechy skvělým zdrojem mononenasycených tuků, hořčíku nebo fosforu. 

  • Mandle - Také mandle obsahují vysoké množství vlákniny i zdravých tuků. Navíc jsou ale skvělým zdrojem rostlinných bílkovin (bílkoviny představují 15-30 %) a vápníku, což ocení především vegetariáni a vegani. 

  • Pistácie - Pistácie jsou bohaté na zdravé tuky, draslík či fosfor, ale vynikají především kompletním spektrem esenciálních aminokyselin. Esenciální aminokyseliny si naše tělo nedokáže vyrobit samo, což znamená, že je musíme přijmout ve stravě. Zároveň jeden šálek pistácií obsahuje půlku denní dávky mědi, která podporuje tvorbu kostí, kolagenu nebo červených krvinek.

JSOU CHUTNÉ

  • Pekanové ořechy - Pekanové ořechy se svým vzhledem podobají vlašským ořechům, ale jejich chuť je naprosto odlišná. Zatímco vlašské ořechy jsou nahořklé, ořechy pekanové jsou charakteristické svou nasládlou chutí s příjemnými tóny karamelu. (TIP: GRANOLOVE VIŠEŇ A KAROB)

  • Mandle - Mandle natural mají nasládlou chuť, avšak obsahují typickou hnědou slupku, ve které se sice koncentrují prospěšné látky, ale která je lehce nahořklá. Tento chuťový kontrast je velice specifický, a ne každému vyhovuje. Proto v naší nabídce naleznete také mandle blanšírované, které jsou šetrně zbaveny nestravitelné slupky a které mají mnohem jemnější smetanovou chuť. (TIP: MANDLOVÝ KRÉM, MANDLOVÝ KRÉM BLANŠÍROVANÝ)

  • Pistácie - Pistácie, které běžně seženete v supermarketech, bývají solené, či dokonce pražené na oleji. Ty naše jsou ale ve své čistě přírodní podobě, díky čemuž vynikne jejich specificky nasládlá chuť. (TIP: PISTÁCIOVÝ KRÉM, PISTÁCIOVÝ KRÉM CRUNCHY, PISTÁCIOVÝ KRÉM COCO, PISTÁCIOVÝ KRÉM KAKAO CRUNCHY, PISTÁCIOVÝ KRÉM MINI)

MAJÍ ŠIROKÉ VYUŽITÍ

Ořechy můžete jen tak zobat během dne, jelikož skvěle poslouží jako rychlá zdravá svačina. Zároveň je můžete přidat také do salátu, do smoothie, použít je při pečení, připravit si domácí ořechové mléko...využití je nesmírně široké, a proto jsme si pro vás připravili 3 lahodné recepty, kterými se můžete inspirovat. 

1. ČOKOLÁDOVÉ SUŠENKY S PEKANOVÝMI OŘECHY

INGREDIENCE:

  • 30 g ovesných vloček

  • 30 g mandlové mouky

  • 20 g karobu

  • 60 g datlí

  • 1 polévková lžíce kokosového oleje

  • špetka kypřícího prášku

  • 20 g nasekané hořké čokolády

  • 20 g nasekaných pekanových ořechů

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemnou mouku. Přidáme mandlovou mouku, karob, datle a kypřící prášek, přilijeme kokosový olej a mixujeme, dokud nevznikne lepkavé těsto (případně dolijeme trochou vody). Ze vzniklého těsta vytvoříme sušenky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Dozdobíme je nasekanou hořkou čokoládou & pekanovými ořechy a necháme péct 10-15 min. Po vychladnutí můžeme podávat. Dobrou chuť! 

 

2. BANANA BREAD PROTEINOVÉ KULIČKY

INGREDIENCE: 

  • 100 g mandlí

  • 20 g lyofilizovaného banánu

  • 130 g datlí

  • 30 g mandlového proteinu

  • špetka skořice, vanilkové aroma

Mandle dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemnou mouku. Přidáme všechny zbývající ingredience a mixujeme, dokud nevznikne lepkavá směs. Směs přemístíme do mísy, propracujeme ji rukama a vytvoříme kuličky, které dáme na hodinu do mrazáku. Poté můžeme rovnou podávat nebo skladujeme v lednici. 

3. RÝŽE S PEČENÝM SEITANEM A ZELENINOU

INGREDIENCE:

  • 80 g seitanu

  • 75 g rýže

  • 100 g dýně

  • 100 g brokolice

  • 100 g hub

  • 15 ml tamari

  • 20 g pistácií

  • 20 g pistáciového krému

Rýži dáme do hrnce, zalijeme ji dvojnásobným množstvím horké vody a vaříme, dokud všechnu vodu neabsorbuje, cca 40 min (případně dolijeme více vody). Trobu si předehřejeme na 200°C. Nakrájený seitan & nakrájenou dýni dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme péct přibližně 25 min. Nakrájené houby & brokolici osmahneme na nepřilnavé pánvi a přilijeme tamari. Důkladně promícháme, přidáme uvařenou rýži a opět promícháme. Směs přemístíme do velké mísy, přidáme opečený seitan & dýni a znovu vše promícháme. Na závěr přisypeme pistácie, bowl zalijeme pistáciovým krémem a můžeme podávat! 

                                                                      "love nature, love yourself"

Tereza Šlancarová

Tereza Šlancarová

Jmenuji se Tereza Šlancarová a jsem dvacetiletá studentka Univerzity Karlovy. Ke zdravému životnímu stylu jsem se dostala přibližně před 5 lety, kdy jsem začala pravidelně cvičit, a také vymýšlet své první recepty. Proto jsem si před 2 lety založila Instagram @terezas_diary a následně i blog www.terezasdiary.com, kde své recepty & rady ohledně zdravého životního stylu sdílím i s ostatními. Zároveň jsem veganka, a proto se snažím ukázat, že zdravá veganská jídla mohou být chutná a že se dají vymyslet opravdu zajímavé recepty! Kromě vymýšlení receptů, vaření, focení a psaní článků zbožňuji také sport - pravidelně chodím do posilovny, jsem certifikovaný instruktor jógy a minulý rok jsem běžela půlmaraton. Ve volném čase se zajímám o filosofii, ráda čtu nebo poslouchám podcasty o zdravém životním stylu a veganství.

Další recepty autora
Realizace e-shopu TAH reklamní agentura, s.r.o.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte.
Probíhá odeslání objednávky...